Πέμπτη, Οκτωβρίου 19, 2006

A very old live concert review for Raining Pleasure (greek edition only)

Hi again,
this is an old review about one of the first live performances of Raining Pleasure, back in 1993, Patras, Greece. It is copy-pasted from a Greek local fanzine, called "chrisalifourfouro".
This review is written in Greek.

As you will see (those of you who understand Greek), the band were featuring many cover songs in their play list.

We will come back with an English edition too (hope soon!) :)

"RAINING PLEASURE
SOUNDS BEYOND THE MISERABLE TOWN....
(... Μια ανταπόκριση από την Πάτρα)

Κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μέσα σε μια τόσο μίζερη πόλη θα είχαμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε από κοντά την καταπληκτική, μελαγχολική μπάντα της Βροχερής Ευχαρίστησης. Οι RAINING PLEASURE ήταν η αιτία να κατηφορίσω στο κλαμπ DRUM εκείνο το βροχερό βράδυ του Οκτώβρη. Ένας μικρός χώρος που ήταν γεμάτος από νέους, οι οποίοι περίμεναν καρτερικά την εμφάνιση των R.P... Δεν τους είχαμε ξαναδεί ποτέ και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τον υπέροχο, ρομαντικό και γοητευτικό ήχο που θα μας πρόσφερε αυτή η μπάντα εκείνη τη νύχτα.

Ο φωτισμός του χώρου χαμήλωνε και στη σκηνή εμφανίστηκαν επιτέλους οι RAINING PLEASURE. Ο ήχος του σύνθι γέμισε το χώρο. Το πιο ασυνήθιστο όμως άκουσμα ήταν ο μεθυστικός ήχος του βιολιού, που ξαφνικά αναδύθηκε μπροστά μας. Ναι φίλοι μου, οι R.P. έχουν στη σύνθεσή τους έναν ταλαντούχο βιολιστή. Το όλο σετ ήταν δεμένο, με τα ρυθμικά όργανα (ο ντράμερ κυριολεκτικά μαστιγώνει με ασύλληπτο ρυθμό τα τύμπανα) να δίνουν ένα τέμπο που προσεγγίζει κατά πολύ το DARK, αλλά και συνάμα τόσο φιλικό προς τη μουσική της δεκαετίας του '80.
Μια εκπληκτική διασκευή στο WITH OR WITHOUT YOU και στη συνέχεια ακολούθησε το απόλυτο τραγούδι LOVE WILL TEAR US APART, τραγουδισμένο μοναδικά από το Βασίλη (φωνή). Το μπάσο σ' ένα καταιγιστικό ρυθμό σκόρπισε ρίγη, ενώ η φωνή του Βασίλη πρόσταζε για λίγη αγάπη. Η μπάντα αρέσκεται στους ήχους των JOY DIVISION, αφού μετά ακολούθησε ακόμα ένα κομμάτι τους. Επιτέλους, είδα ένα σμιθάκι (!) δίπλα μου να κουνιέται στους ρυθμούς των τραγουδιών. Και η συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη. Η αλλαγή του αντικειμένου δεν αλλάζει τη μοναδικότητα του πάθους. Αυτό πετυχαίνει η μουσική των R.P. PIXIES λοιπόν στο επόμενο άκουσμα (MONKEY GONE TO HEAVEN) και το συναίσθημα γίνεται ακόμα πιο όμορφο, ο χορός ακόμα πιο έντονος...

Και εκεί που νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα, έρχεται μία ακόμα διασκευή του TOM'S DINNER, παιγμένο σ' ένα ρυθμό τόσο χαώδη όπως μόνο αυτοί ξέρουν να το κάνουν. Η προσθήκη βιολιού και η ουά-ουά κιθάρα με έκαναν να πιστεύω ότι πολλοί θα ζήλευαν ένα τέτοιο άκουσμα. Κι ενώ πίστεψα ότι τα παιδιά αντλούν τις επιρροές τους μόνο απ' τη δεκαετία του '80, ήρθε το επόμενο κομμάτι να με διαψεύσει: TIME MACHINE! Εξίσου καταπληκτικά παιγμένο κι ο χορός καλά κρατεί!!... Πολλοί αναρωτήθηκαν αν έχουν δικά τους κομμάτια, όμως το τραγούδι που ακολούθησε κι αφιερώθηκε σε κάποια Κατερίνα, ήρθε να δώσει οριστική απάντηση. Το ROMANCE είναι ένα από τα διαμάντια τους. Συνδυάζοντας τον έντονο ρυθμό των MADNESS και το μελαγχολικό μπάσο των STRANGLERS. Η φινέτσα που προσδίδει ο ήχος του βιολιού κάνει το άκουσμα μοναδικό. Φυσικά τα παιδιά δεν μπορούσαν να παραλείψουν τα FOREST και BOYS DON'T CRY, που ήρθαν να δέσουν με το ωραίο κλίμα που είχε δημιουργηθεί. ΧΟΡΟΣ, ΧΑΡΑ και πολλά χειροκροτήματα.

Η φωνή του Βασίλη σε παραπέμπει στον R. SMITH. Η μελαγχολική χροιά της σε κάνει να αναπολείς το παρελθόν και να ξαναφέρνεις στην... ψυχή σου τις αξεπέραστες τρέλες της χαμένης δυστυχώς εφηβείας. Αλλά, σας παρακαλώ, τα αγόρια δεν πρέπει να κλαίνε, τουλάχιστον όχι πάντα... ή μήπως ναι;;... Το γκρουπ έπαιζε ασταμάτητα επί 3 ώρες. Κάπου ο Βασίλης, που συνεχώς μετά το τέλος κάθε τραγουδιού μας ρωτούσε: ''καλά;'', ανήγγειλε ότι το επόμενο κομμάτι θα είναι το τελευταίο. Είχα αρχίσει να αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να φύγουν χωρίς να παίξουν αυτό που τώρα περνούσε από το μυαλό μου, αλλά ντρεπόμουν να το πω (εσύ ντρεπόσουν; Εκπλήσσομαι!-εκδ.). Από δίπλα ο φίλος μου ο Γιώργος με ρωτούσε ''πού το πάει;''...

Οι πρώτοι στίχοι ήταν αποκαλυπτικοί: SWEETNES SWEETNESS I WAS ONLY JOKING... Ναι, είναι αυτό που ξέρετε παιγμένο κατά 2/4 πιο αργά, αν βέβαια μπορείτε να το φανταστείτε ποτέ παιγμένο έτσι! Ο γράφων γέμισε από απέραντη χαρά, σε σημείο που ήθελε να φιλήσει όλον τον κόσμο! Το προαναφερθέν σμιθάκι άρχισε να λικνίζεται, άλλοι χειροκροτούσαν ενώ άλλοι ικέτευαν για την κανονική εκτέλεση. Οι R.P. δεν τους απογοήτευσαν. VIVA THE SMITHS - VIVA THE SMITHS (πέστα να τα βλέπουν κάποιοι-κάποιοι!!-εκδ.).

Το τι έγινε δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Ήταν σαν να εμφανιζόταν μπροστά μας όλοι οι παιδικοί μας ήρωες. Η συνέχεια ήταν το WHAT DIFFERENCE...! Αν είναι δυνατόν! Έκπληξη χαράς και ευτυχίας. Η επιβεβαίωση της ιδέας ότι η αγάπη και η ευαισθησία αποτελούν τη μόνη διέξοδο στον απίστευτο τρόπο ζωής που μας έχουν επιβάλλει. Η χαμένη αθωότητα και η αγάπη για οτιδήποτε ανόθευτο και απλό είναι ακόμη ζωντανά!! Ζουν και τρέφονται από τους υπέροχους ήχους των RAINING PLEASURE... Το συγκρότημα συνέχισε με δύο-τρεις ακόμα διασκευές (ανάμεσά τους το HIDEAWAY των COCKNEY REBEL, όπου όλοι ναρκώθηκαν από το μαγευτικό ήχο που πρόσφερε ο Βασίλης στο βιολί). Στο τέλος έπαιξαν για μια ακόμα φορά το LOVE WILL...

Ας είναι καλά τα παιδιά που μας χάρισαν αυτή την πλημμύρα υπέροχων συναισθημάτων. Οι ήχοι των R.P. μας οδήγησαν στα χαμένα μονοπάτια, που πάντα οδηγούν στον κρυμμένο, ανεκτίμητο θησαυρό της απόλαυσης της απλότητας. Μας θύμισαν τα κιτρινισμένα φύλλα του Φθινοπώρου και τη γλυκιά δροσιά της βροχής του Οκτώβρη. Μας προέτρεψαν να βγούμε έξω στους άδειους δρόμους όταν θα έχει κάτι απομείνει από το σαγηνευτικό άρωμα των βροχοσταλιών...

Αν ποτέ βγείτε στο παραθύρι σας και δείτε πέντε σαλιγκάρια σε ένα υπέροχο μόνιππο, μη γελάσετε: Θα είναι οι φίλοι μας οι R.P. Θα πετούν προς άλλους κόσμους για να τους εξερευνήσουν με τη μουσική τους. Από πίσω θα ακολουθεί η πολύχρωμη κουστωδία των ζώων του δάσους, που θα έχουν ξυπνήσει από την υπέροχη βροχούλα των R.P. Μη διστάσετε να συμμετάσχετε και σεις - ίσως κερδίσετε μία θέση στην πτήση για τον ουράνιο παράδεισο της μουσικής τους!"


Love and peace,

My Planet B612

Δεν υπάρχουν σχόλια: